ini bukan facebook

Jiwa Online
Pemilik Blog: Ampuan Awang  Berkhidmat dalam: Kerajaan Malaysia (Tukang Kebun). Mana tinggal? Di Kepala Batu, Antartika Edit Profile
  Post To:
anyone or anywhere  

Bengkel Penulisan Kreatif Di Gaza


Kira-kira 25 orang pelajar telah menghadiri satu siri perintis bengkel penulisan kreatif yang dianjurkan oleh organisasi bukan kerajaan yang berpangkalan di Doha-kerjasama dengan Pesta Palestin Kesusasteraan (Palfest).

Pada acara itu, enam penulis Palfest yang menjadi tuan rumah kepada bengkel yang meliputi pelbagai teknik penulisan termasuk puisi, kewartawanan, blog, novel dan terjemahan.

Setiap seorang daripada pengarang telah dipertanggungjawabkan mengendalikan sesi bengkel khusus yang diadakan selama tiga hari berturut-turut.

Berikutan sesi latihan untuk kira-kira 15 orang guru tentang pendekatan kepada penulisan kreatif, pelajar menghadiri bengkel dengan 10-12 pelajar yang mengambil bahagian dalam setiap sesi.

Acara diakhiri dengan pelajar diminta untuk mengemukakan esei 500- patahg perkataan tentang topik pilihan mereka.

Topik penulisan kreatif untuk pelajar lelaki adalah: 'Konvensyen Penulisan Kreatif' oleh Youssef Rakha, Makmal Penulis '(Khalid Najjar) dan' Cara Penulisan Kebimbangan lama '(Tarek Hamdan). Bengkel untuk pelajar perempuan termasuk Penulisan Inspirasi dari Puisi 'oleh Nariman Yousef,' Blogging dan Naratif Diri '(Manal Hassan) dan' Penulisan tentang peribadi '(Sahar El Mougy).

"Hasil yang paling menarik dari bengkel ini, kita telah menemui selera untuk penulisan kreatif di kalangan pelajar sekolah lelaki dan perempuan dalam jumlah yang tinggi di Gaza," demikian kata seorang wakil Palfest.

Bagaimanapun, beliau menjelaskan bahawa julat pelajar bersuara terhad untuk menulis dalam sastera Arab dan bahawa mereka tinggal sangat dekat dengan tema politik atau nasionalis, dan juga meletakkan penekanan kepada gaya klasik bertulis.

"Mereka mempunyai sedikit atau tiada pengetahuan sebelumnya teknik penulisan peribadi termasuk blog atau bagaimana untuk melibatkan diri dalam ruang dalam talian," katanya.

Merumuskan hasil bengkel, pemimpin bengkel mengenal pasti tiga bidang utama yang memerlukan pembangunan: untuk mengembangkan pelbagai bahan bacaan boleh didapati, mewujudkan hubungan dengan penulis-penulis yang baru muncul lain yang berpangkalan di Gaza, dan mengimbangi aspek-aspek formal kurikulum dengan aktiviti ko-kurikulum untuk membantu pelajar berurusan dengan pengasingan pendidikan dan politik.

"Hampir tidak ada buku-buku sastera moden disediakan kepada pelajar-pelajar ini dalam bahasa Arab atau bahasa-bahasa lain. Kurikulum ini tertumpu kepada puisi tradisional Arab dan klasik; bukan daripada yang berkaitan dengan pengalaman peribadi pelajar yang penting kepada ekspresi kreatif, "kata pengarang Palfest, Tarek Hamdan.

Teruskan bacaan anda di ... klik sini [Gulf Times]

p/s: Jauh yang amat. Moral: bengkel penulisan yang jauh jarak tahu, tapi yang dekat kurang ambil tahu.

0 comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
      faceblog © 2013 · re-designed by J. KingRaja           About · Advertising · Create a Page · Developers · Careers · Privacy · Terms · Faceblog Creator · Back to Top