ini bukan facebook

Jiwa Online
Pemilik Blog: Ampuan Awang  Berkhidmat dalam: Kerajaan Malaysia (Tukang Kebun). Mana tinggal? Di Kepala Batu, Antartika Edit Profile
  Post To:
anyone or anywhere  

Pakar Bahasa Bantah PPSMI Dari Terus Dilaksanakan!

++ Nota: Sebuah pesanan buat diri sendiri dan kepada sekalian insan yang membaca entri ini. Dipersilakan merapati para ilmuan negara kita serapat-rapatnya selagi mereka masih sihat dan hidup di dunia. Betapa menariknya dapat berkenal-kenalan dengan mereka, minda kita semakin lancar memulakan perjalanan fikir yang tak putus tamat di hujung garisan.

Isu PPSMI bangkit kembali (sila teliti sajak yang dinukil Si Mim), dan ia seolah lebih panas daripada dahulu. Kali ini, mari kita dengarkan rintihan para pejuang bahasa Melayu (antaranya) yang tampil melakukan bantahan secara besar-besaran sebaik sahaja ada ura-ura hendak mengekalkan dasar (karut) itu agar terus dilaksanakan di peringkat sekolah. Harapkan pemimpin; pemimpin memakan rakyat. Bantahan terhadap PPSMI bermula...
Setiap tahun 300,000 kanak-kanak kita yang tidak dapat mempelajari sains dan matematik kerana diajarkan dalam bahasa yang mereka tidak tahu.

Album ini akan menghimpunkan bantahan rasmi kepada Menteri Pelajaran terhadap sebarang tujuan melambatkan pemansuhan PPSMI seperti yang diumumkan, 2012. Sila hantar kepada saya bantanan Tuan dan Puan.

 
Prof. Emeritus Dr. Abdullah Hassan
Presiden, Persatuan Penterjemah Malaysia, dan

Sarjana Utama, Fakulti Bahasa dan Komunikasi,
Universiti Pendidikan Sultan Idris, Tanjung Malim, dan

Penyandang Ke-4 Kursi Tun Razak (1987-1989),
Center for International Studies,
Ohio University, Athens, Ohio, USA


 
Prof. Dr. Awang Sariyan
Penyandang Kursi Pengajian Melayu
Beijing Foreign Studies University, BeijingPakar Bahasa Bantah Desakan Laksanakan Semula PPSMI

BESUT, 11 April (Bernama) -- Pakar dan pendidik bahasa Melayu membantah sebarang usaha untuk melaksanakan semula Pengajaran Pembelajaran Sains dan Matematik Dalam Bahasa Inggeris (PPSMI).

Penyandang Kursi Pengajian Melayu Malaysia-China Beijing, Profesor Dr Awang Sariyan berkata kerajaan khususnya Kementerian Pelajaran tidak sewajarnya berganjak daripada keputusan yang telah diambil pada tahun 2009 untuk memansuhkan PPSMI.

"Keputusan itu bertepatan dengan hasrat mengembalikan martabat dan peranan bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar utama sistem pendidikan negara seperti yang telah diasaskan oleh Jawatankuasa Razak 1956 dan kemudian menjadi undang-undang negara dalam Akta Pelajaran 1961 dan seterusnya dalam pindaan Akta Pendidikan 1996.

"Langkah kembali kepada sistem dua aliran (bahasa Melayu dan bahasa Inggeris) meskipun dalam subjek-subjek bidang Sains dan Matematik, hanya meruncingkan keadaan dan kedudukan Dasar Bahasa Kebangsaan yang menjadi salah satu asas kenegaraan dan pembinaan negara," katanya kepada Bernama.

Beliau berkata peningkatan penguasaan bahasa Inggeris sebagaimana yang telah berkali-kali ditegaskan oleh ahli bahasa dan ahli pendidikan yang mendukung perjuangan bahasa kebangsaan tidak akan dapat diatasi dengan pelaksanaan PPSMI.

"Usaha itu hanya boleh dilakukan melalui peningkatan dalam pengajaran bahasa Inggeris itu sendiri dan bukan melalui PPSMI," tegasnya.

Katanya Kementerian Pelajaran sendiri telah mengumumkan program Memartabatkan Bahasa Malaysia Memperkukuhkan Bahasa Inggeris (MBMMBI) dan rancangan itu perlu dilaksanakan dengan berkesan tanpa mengganggu perancangan memartabatkan bahasa Melayu.

Presiden Persatuan Pendidik Bahasa Melayu Malaysia (PPBMM), Profesor Madya Dr Hashim Othman pula berkata tidak perlu PPSMI diadakan semula semata-mata berdasarkan desakan sesetengah pihak.

Katanya PPBMM menyokong bahasa Inggeris diajar kepada pelajar sekolah dan pernah mendesak agar mata pelajaran itu diwajibkan lulus dalam peperiksaan awam di negara ini.

Bagaimanapun katanya, usaha meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris di kalangan pelajar tidak patut dilakukan dengan mengorbankan kedudukan bahasa Melayu dengan perlaksanaan PPSMI.

Menurutnya, PPBMM secara tegas membantah sebarang usaha bagi mengembalikan PPSMI tanpa kompromi.

"Kita harap kerajaan memikirkan secara mendalam sebelum melayani desakan golongan tertentu untuk mengembalikan semula PPSMI kerana ia boleh membawa banyak implikasi buruk kepada usaha memartabatkan bahasa Melayu," katanya.

-- BERNAMA

0 comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
      faceblog © 2013 · re-designed by J. KingRaja           About · Advertising · Create a Page · Developers · Careers · Privacy · Terms · Faceblog Creator · Back to Top