ini bukan facebook

Jiwa Online
Pemilik Blog: Ampuan Awang  Berkhidmat dalam: Kerajaan Malaysia (Tukang Kebun). Mana tinggal? Di Kepala Batu, Antartika Edit Profile
  Post To:
anyone or anywhere  

Orang Kampung Baru kena pindah???

Leven Woon Zheng Yang
Nov 30, 10
11:13am

Ahli parlimen Titiwangsa, Dr Lo' Lo' Mohd Ghazali berkata pindaan terbaru Draf Rancangan Pembangunan Kuala Lumpur 2020 yang menyaksikan Kampung Baru ditandakan sebagai kawasan komersial sepenuhnya, perlu dipersoal,.

NONEKatanya, pindaan itu juga memberi maksud bahawa penduduk Kampung Baru tidak boleh lagi menetap di Kampung Baru dan perlu berpindah.

"Habislah orang Kampung Baru. Pindaan terkini Deraf KL 2020 menandakan Kampung Baru sebagai kawasan komersial seratus peratus.

"Bermakna tiada residential area. Orang Kampung Baru tak boleh tinggal dah di Kampung Baru, semua kena pindah terus," katanya yang juga AJK PAS Pusat kepada Harakahdaily.

Dr Lo' Lo' berkata demikian sebagai mengulas pindaan terbaru Draf Rancangan Pembangunan Kuala Lumpur 2020.

Zon komersial sepenuhnya

Mengikut draf rancangan itu, Kampung Baru di Kuala Lumpur telah ditandakan sebagai kawasan komersial sepenuhnya.
NONEPerancangan itu, kini dipamerkan di Dewan Bandaraya Kuala Lumpur sehingga Rabu ini dan menunjukkan semua kawasan seluas 250 ekar tanah di Kampung Baru akan dimasukkan sebagai satu daripada tiga Pusat Komersial Bandaraya (CCC).

Dua lagi CCC itu adalah kawasan sekitar Kuala Lumpur City Centre (KLCC) dan kawasan sekitar KL Sentral di Brickfields.

CCC, seperti ditakrif dalam draf itu tidak perlu mempunyai unit kediaman dan boleh mempunyai 100 peratus kawasan komersial.

Ini menimbulkan tandatanya sama ada rumah-rumah kediaman di Kampung Baru, termasuk rumah tradisional Melayu terpaksa dirobohkan untuk pembinaan bagunan komersial.

Namun plan draf itu menyatakan pembangunan masa depan tidak akan menghakis imej Kampung Baru sebagai tapak warisan Melayu tetapi sebaliknya berkata akan 'memperkuatkan lagi identiti Melayu daripada pelbagai aspek”.

Masjid diperbesarkan

Ia bagaimanapun tidak memberi butiran tersebut kecuali berkata konsep seni bina Melayu akan diterapkan.

NONESeorang pegawai DBKL yang mengendalikan 'booth' di sana memberi jaminan bahawa rancangan pembangunan Kampung Baru akan memastikan tanda mercu seperti Masjid Jamek dan Kelab Sultan Sulaiman tidak akan diusik.

“Malah, masjid akan diperbesarkan,” katanya yang memohon namanya tidak disiarkan.

Ditanya mengenai nasib yang bakal dialami oleh kira-kira 39,000 penduduk Kampung Baru, pegawai itu memberi jaminan mereka tidak akan diusir keluar.

Apabila diajukan bagaimana ini akan dilakukan, beliau berkata pembangunan akan dijalankan secara berperingkat tetapi tidak mahu mengulas lanjut.

Penjara Pudu

Perkembangan terbaru itu menimbulkan persoalan sama ada rumah-rumah kediaman di Kampung Baru, termasuk rumah tradisional Melayu terpaksa dirobohkan untuk pembinaan bagunan komersial.

NONEMenurut Lo' Lo' lagi, lebih menghairankan, kenapa kawasan Penjara Pudu boleh dibina kawasan penempatan, sedangkan ia juga terletak di kawsan bandar Kuala Lumpur, malah bukan kawasan penempatan pun sebelum ini.

"Hairannya Penjara Pudu akan dibangunkan dengan 30 peratus residential," katanya lagi.

Kira-kira 39,000 penduduk menetap di Kampung Baru dan nasib mereka kini menjadi tanda tanya.

** Sumber: Malaysia Kini

Komentar Aku:

Barangkali bait sajak di bawah membenar kata-kata aku,

"Dan bila alam merajuk
Oleh tangan-tangan terkutuk
manusia semua jadi mabuk

tatkala itulah manusia mula sibuk
membuka kitab mencari petunjuk
dan barulah nama Tuhan ditunjuk-tunjuk
dengan impian alam dapat dipujuk

setelah sekian lama nama Tuhan tiada dalam senarai golongan VVIP
di sebalik yang bergelar RajaSultanTuanTanSriDatukSeri
inilah sang penguasa terkenal bistari
menciptakan kebinasaan alam di hujung jari
alam diperkosa bergotong-royong setiap hari

kuasa di tangan mereka
kisah Kongkalikung di jaja
konon ini dekri Sang Menteri Raja
Untuk membangun rakyat jelata

Bunglow tiga tingkat dengan kolam renang sekali
Lapangan golf dengan rumput import dari Itali
Bar karoke dibina menghiburkan hari
Juga SPA bagi si pemalas buang daki sendiri"

Tolonglah Pak Cik YB, usah kemaruk sangat dengan kehendak serakah nafsu mahukan kemajuan; hak peribumi tergadai tanpa sebarang pembelaan. Wartakan sahaja Kampung Baru sebagai kampung warisan. Itulah jalan yang terpaling mudah aku rasakan! (Pa'eh, insya-Allah kedai ang tetap akan kekal di situ. Jangan sedih-sedih aaa)

1 comments :

miss lolly a.k.a luvfareda said...

huwauwauwhau. saudara l0lly ada d0p kat kampung baru. di0rang takde kata ape2 p0m ??out~ eh, kamu k0men tu betullah. cume ade bl0gger lain yg dop kata l0lly ni suka p0pulariti ke ? alamaaaaaaaak tu dah terpesngggggg.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
      faceblog © 2013 · re-designed by J. KingRaja           About · Advertising · Create a Page · Developers · Careers · Privacy · Terms · Faceblog Creator · Back to Top