ini bukan facebook

Jiwa Online
Pemilik Blog: Ampuan Awang  Berkhidmat dalam: Kerajaan Malaysia (Tukang Kebun). Mana tinggal? Di Kepala Batu, Antartika Edit Profile
  Post To:
anyone or anywhere  

Merokok baik untuk tubuh anda :)

JAKARTA - Amalan merokok tidak memberi kesan buruk kepada tubuh manusia malah ia mungkin lebih menyihatkan badan, menurut keterangan beberapa pakar Indonesia kepada Mahkamah Perlembagaan negara itu, kelmarin.

Pakar biologi molekular Universiti Brawijaya, Sutiman Bambang Sumitro berkata, rokok boleh menjadi medium untuk memindahkan tenaga yang dapat memberi manfaat kepada fisiologi manusia.

Menurutnya, melalui pengetahuan mendalam, sebarang bahan dianggap bertoksin boleh dineutralkan dan diguna sebagai ubat.

Beliau memberi keterangan itu dalam satu semakan semula mahkamah mengenai Undang-undang Kesihatan negara itu di mana beberapa pakar dipanggil memberi keterangan mengenai kesan merokok kepada kesihatan manusia.

Semakan semula itu dilaksanakan atas permintaan seorang ahli Parlimen Indonesia yang juga pemilik ladang tembakau, Bambang Sukarno yang menegaskan undang-undang yang menamakan tembakau sebagai bahan ketagih bercanggah dengan perlembagaan.

Pensyarah bidang farmasi di universiti sama, Aris Widodo turut menyokong penggunaan tembakau dengan memberitahu mahkamah merokok dapat mengurangkan tekanan dan kesannya kepada kesihatan tidak seburuk yang disangka.

** Sumber: Sinar Harian

Komentar Aku:

Err, bukan aku yang kata aaa, doktor yang kata aaa :)

Ulang Siar oleh: Ampuan Awang

0 comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
      faceblog © 2013 · re-designed by J. KingRaja           About · Advertising · Create a Page · Developers · Careers · Privacy · Terms · Faceblog Creator · Back to Top