ini bukan facebook

Jiwa Online
Pemilik Blog: Ampuan Awang  Berkhidmat dalam: Kerajaan Malaysia (Tukang Kebun). Mana tinggal? Di Kepala Batu, Antartika Edit Profile
  Post To:
anyone or anywhere  

Mencari Jalan Keluar?

Adalah wajib bagi kita sekalian umat yang bernama manusia mencari jalan dan akhirnya mengetahui cara untuk mengolah dirinya. Kerana apa, kawan? Kerana setiap amal perbuatan yang kita lakukan di muka bumi ini akan diminta penjelasan dan dipertanggungjawabkan kepada diri sendiri di hari akhirat kelak. Renungkan sebentar akan firman Allah SWT dalam surah al-Adiyat, ayat 9 dan 10:


Maksud:
9. (Patutkah ia bersikap demikian?) tidakkah ia mengetahui (bagaimana keadaan) ketika dibongkarkan Segala Yang ada Dalam kubur?
10. Dan dikumpul serta didedahkan Segala Yang terpendam Dalam dada?

Dipersilakan merenung dan menatap surah al-Isra, ayat 13. Inilah antara bukti-bukti yang sahih daripada Allah SWT.


Maksud:
13. Dan tiap-tiap seorang manusia Kami kalongkan bahagian nasibnya di lehernya, dan pada hari kiamat kelak Kami akan keluarkan kepadanya Kitab (suratan amalnya) Yang akan didapatinya terbuka (untuk di tatapnya).


Sekian, wassalam...

Oleh: Ampuan Awang

0 comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
      faceblog © 2013 · re-designed by J. KingRaja           About · Advertising · Create a Page · Developers · Careers · Privacy · Terms · Faceblog Creator · Back to Top