ini bukan facebook

Jiwa Online
Pemilik Blog: Ampuan Awang  Berkhidmat dalam: Kerajaan Malaysia (Tukang Kebun). Mana tinggal? Di Kepala Batu, Antartika Edit Profile
  Post To:
anyone or anywhere  

Trik: Menghilangkan Tanda 'Quick Edit' Pada Blog


Ikon 'Quick Edit' cukup melemaskan mata. Aku rimas setiap kali aku masuk menatap laman sendiri. Lalu dengan bangganya aku terus berusaha mencari cara bagi menangani masalah aku ini [terlalu skema sangatkah?]. Berbekalkan kekata kunci hikmat 'Menghilangkan tanda quick edit', aku menemui tutorialnya dalam sebuah laman di Indonesia. Kepada pemilik Laman 'LINK SUKSES.COM', ucapan setinggi terima kasih atas informasi yang ada dalam blogmu, sobat.


Cecara nak menghilangkan ikon 'Quick Edit' dikatakan ada dua [2] trik yang berbeza:

   1.  Login ke Blogger.com
   2. Buka Tab Layout/ Design
   3. Klik Edit HTML
   4. Copy kod .quickedit{display:none;} kemudian paste di atas kod ]]> Click Save Template.

Cara-2 :

   1. Login ke Blogger.com
   2. Buka Tab Layout/ Design
   3. Klik Edit HTML, tandakan Expand Widget Templates
   4. Back Up dulu template Anda (sebagai satu langkah berjaga-jaga) dengan cara copy paste semua kod dalam HTML Editor ke dalam Note Pad atau dengan cara Anda sendiri.
   5. Padam Semua kod
   6. Klik Save Template.

++ Trik menghilangkan ikon 'Quick Edit' akhirnya berjaya melapangkan mataku. Sebenarnya trik ini sebenarnya sekadar menjadi ingatan buat diri saja [disebabkan selalu sangat lupa]. Sekian.

Wassalam [...]


Info trik blog datang dari tangan orang yang tak faham langsung tentangnya: Ampuan Awang

2 comments :

shafiq said...

thanks for tutorial. kadang2x semak gak tanda ni. huhu..


My latest entry : Design Kasut Nike Yang Awesome !

Ampuan Awang said...

@shafiq
sama-sama, lagipun trik tutorial tu datang dari laman web yang aku kreditkan kat atas tu "LINK SUKSES dot COM"

terima kasih atas kesudian memberikan komen dalam blog yang entah apa-apa entah ni

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
      faceblog © 2013 · re-designed by J. KingRaja           About · Advertising · Create a Page · Developers · Careers · Privacy · Terms · Faceblog Creator · Back to Top