ini bukan facebook

Jiwa Online
Pemilik Blog: Ampuan Awang  Berkhidmat dalam: Kerajaan Malaysia (Tukang Kebun). Mana tinggal? Di Kepala Batu, Antartika Edit Profile
  Post To:
anyone or anywhere  

Duhai Sahabat, Semoga Rohmu Dicucuri Rahmat Ilahi [Al-Fatihah]

Nota Akhir Sebelum Sahabatku Kembali Ke Rahmatullah
P/s: Entri ini bukan untuk dijaja. Jangan cuba-cuba nak mengutuk arwah. Arwah tu sahabatku! Ini bukan entri nak trafik!

on: June 13, 2010, 03:13:02 PM

sorry 2 say.

scan forumer22 dlm forum nin smua hampeh.

peniliain guru. ank murid anggup.

seriusly bullshit.
scan tpat scan komputeer. tpi kena ada ink la.


on: June 03, 2010, 09:03:38 PM

kes selesai.

makasih smua. aku masuk ward blik je la, ikut ckp parents aku.
tau sbab apa kali ni best.
ada specialist cara medic, ada cara Islam, ada Allah dan Rasul utk doa.

aku akan snang hati, mak ayah aku leh rehat. staff nurse jaga smua.
aku bangun pun org tolong. aircond best. slesa.
hati snang.

dan ilham aku ckp, aku akan smbuh. Insyaalah.sbab tu mak aku bagi aku minum lebih.

bye22.

minta maaf byk2. skadar nak bagi bangsa Melayu Islam yg cemerlang.
bukan HOCUS POCUS.. tpi logik. sakit pi jumpa doktor. x baik cara kmpung.
mintak kat Allah. dia takkan aniaya hamba dia. cari punca mcm aku.
hampa akan faham. smalam, mak aku crita depa buat solat hajat kot pasal konvoi palestin SUKARELAWAN kena bom.
takkan kita nak lena lagi. mesin, bom, dll lawan dia tu gak. bukan santau, dll. hampa leh pikiaq contoh sendiri. pikiaq sat, jgn cpt buat putusan.

aku anak derhaka. tu ja. sakit ni hapuskan dosa2 aku Insyaallah. smoga x lari insaf ni.
doakan aku


on: June 02, 2010, 02:23:57 PM

nampak tak beza tapak kaki aku dan adik aku. xyah compare betis paha la, dll.

yang kedua, aku nak clear siap2, 20 hari aku di CRW, aku dah jalani ujian kencing manis, kolestrol, dll.

darah aku tiap2 hari amik utk test. tu yg doc pening. ustaz jap pun hairan. air bisa mana ada kat pesakit jantung yg jenis CCF.

tu yg dia syak lain. tpi dia kata kita cuba je la.

last sekali, bp aku, rate jantung, oksigen sp02 smua ok.

misteriii. mak aku dah bising, lama dpan laptop.bye


on: June 02, 2010, 02:19:42 PM



ades. lupa post gmbaq. ngantuk sgt. Sblum tu..
sapa ada cara super nak buang kahak ikt muntah yg relax atau air besar,. Lagi satyu, super nak buang lawas air besar. Aku mcm x puas la. 012xxxxxxxx sila msg aku. sebab air ustaz jab dah habis. dan dia pi makkah bawa org.. skrg ni aku dlm rawatan jenis mandi, kali ketiga. semua sebab dia pelik waktu 2nd time jumpa. dia ckp, dia ckp, kaki bengkak tu benda biasa utk jantung ccf dan buah pinggang. tapi kenapa dgn air bisa yg x henti2, dan hanya jadi bawah lutut.waktu dia buat bacaan utk sirih dgn pinang, lama gak la, aku berpeluh2, dia ckp, kalau ikut ilmu falak, mcm ada sihir la. Tapi xpa. Kita cuba. Kita buat cara sihir lak. Mana tau rasi kan. dia ckp, kita guna air perigi,3 botol air sungai atau air perigi, 1st, utk ludah air perigi di air bisa utk tawarkan lepas minum dan selawat, dan minum. ada sirih, sintok, limau, beras kunyit dan garam. Yg dia gunakan. Yg ni utk 2 lagi botol. Sirih, pinang gaul sekali, tumbuk smpai halus. sapu kat tapak tangan dan kaki saja. Aku duk ingat kena makan sirih pinang tu. Pak aku kata x kena makan ka. Dia kata dak dak. Buat camtu saja, luaran. Hang leh makan pinang. Leh. Makan sikit dah la waktu.botol last, ke 3. Ada sintok dan limau. Yg ni simple saja. Sintok dgn limau ni x yah mandi sekali. Aku dlm hati, ntah mandi sintok apa.risau gak sebab banyak crita pasal ni. Tpi, ni guna BIsmillah, selawat. Ustaz pondok lak tu. Anak murid beribu2. Sintok ni ada ikatan Nampak. Sblum mandi, niat gini : “ bukan aku buka ikatan sintok, aku buka ikatan sihir dalam badan aku. Ko smbuhkan, hancurkan sihir ni ya Allah. Buang jauh2. dll Sblum tu slawat 7x mcm biasa. Yg baca tu mcm niat diri hang la utk smbuh.
Sama mcm limau. Selawat 7x. baca “bukan aku buang sihir jauh2 dari badan aku, aku buang sihir yg lama dlmbadan aku, rosakkan aku, dll..” pastu baling.
Esok tu, kami pi cari smua barg. Aku pun pi ikut sama pi air terjun. Hehehe.
Jumpa kali ketiga, progress sgt bgus. Aku leh jalan walaupun berat lagi. Waktu tu aku dah turun berat badan, fresh, leh tido mlm dll. Baca la. Smua ada kesinambungan.
So skrgg ni, aku dah tulis apa yg aku nak buat. 2 hari aku sediakan utk sahaja dan kawan.thank sahaja, ang bagi aku smangat oo Ni dah siap.

Nak makan. bye

Peace yaw.
p/s abaikan aurat aku tu k. anggap pembelajaran, pengajaran, dan perubatan.
salam.

on: June 02, 2010, 01:51:53 PM

next, kaki aku waktu teruk. 6 hari lpas kot.
kaki aku bengkak, ada luka di kedua belah, 2 luka agak dalam.
yang lain, mcm keluar kulit saja, tapi air bisa sgt byk gak. air bisa paling byk, belah kiri.
lap kering, x smpai 2 saat, keluar mcm banjir. kaki kiri, luka dlm, pun sama. pastu ada 3 mcm bisul kecik.
yg aku geram tgk sebab dia mcm ada corak menegak ke bawah. sekali lap, x smpai saat, ketiga2 serentak .
yang lain2 pun camtu. tapi mmg, xleh lawah belah kiri. kasut croc aku leh bertakung air bisa mcm kita basuh kaki, air bertakung dlm 2-3 minit. so aku selalu cabut dan buang, mencurah mcm air. haihz. sebenaq nya mmg la baguih, cuma ang x selesa la. gila, air keluar mcm air terjun kecik. hehehe. kalau air biasa ok, ni air bisa. tension beb. bila tekan, kaki betis paha jadi mcm lubang sebab air byk.kaki ni, mmmg ngeri. Klau org mengandung, ccf biasa, mmg akan alami. Bila tekan, dia jadi semban. Mcm lubang la, sbab tu bawah dia air. Klau darah, dll. Mmc taakan ada bentuk atau jadi camtu. Kaki aku paling rare. Haritu, aku saja tekan guna penumbuk. Aku siap tekan gila2 bagi pressure. Tau apa jadi. Kaki aku leh taking air mcm mangkuk selama40 – 60 saat. Hampa leh buat mcm2 bentuk. Guna jari leh. Dia akan ikut bentuk. Yg pentung tekan. Itu lah cara nak tahu, air di kaki dah lebih atau dipanggil bengkak air utk CCF.aku ingat pesan ustaz jab bila aku ckp, x larat nak lap dan geram la ustaz. saya balut bagi ketat, padan muka, x rasa trus kaki air keluar. ustaz ckp waktu pertemuan kali, haihz, biar dia keluar. lagi laju, cpt banyak, lagi bagus. hang nak air bisa tu duk dlm kaki ang smpai bila2?
adeh, silap la ustaz. msti la sya nak dia keluar. hehehehehe.
pastu, kami pun nak balik memandangkan ada tetamu mai. aku pun malas duk lama2. sakit, kaki jadi berat, badan panas, dll.
sblum balik aku smpaikan niat akku yg aku pendam watu jalan kat pondok kami lepak2 dggn burung2 ustaz rejab. umah dia, sepanjang tu, penuh pokok buah, rambutan, pelam, pelam apple, pelam kenen, dll.
aku ckp, abah cpt la habaq.
pak aku duk buat gedik2 santai. dia kata, ustaz, ni anak sya nak pelam sbijik, dia mengidam kalah org mengandung. 1 ja ustaz. laaa. mai amik yg ni. awat x ckp. yg ni sya tanam dgn nasihat mada ni.pelam kenen. aku ingat2 klupa sbab excited.ni ambik 3 bijik dulu. nanti amik lagi. makan elok2. pak aku buat spoil. aku geram dllm hati, tpi aku relax. ustaz, dia leh ka makan. nanti air lebih la. x sesuaika.
iskk, nak risau apa. pelam ja pun. kuman pun kita matikan dgn Bismillah ja dgn izin Allah. lagipun, dia sakit sakit dah. Makan ja la aku gelak ja. Sbab ayah aku mana berani lawan ustaz rejab. ekekeke

pastu kami pun chalooo..
Ni cerita yg sgt sedih. Kisah ni la intro segala2nya. Waktu ni, aku dlm tempoh kaki dah mula bengkak, xleh tidoq slama 1 bulan, muntah, batuk darah, penat, dll. Sampai satu tahap, org ofis kata pi la hospital. Aku pun pi. Kereta jabatan hantar di kecemasan, bodo sial staff di kaunter tu bagi aku green zone. Bodo anak haram, aku ni ada kad kardio, msti pi red zone. Aku buang, pi trus klinik kardio, HSb. Duk lama sikit, doctor billy, specialist kardio keluar, aku minta tolong dia nak ubat sbab Lasix dah x jalan. Urine slow. Aku ckp aku mkn 3 bijipun x jadi. Dia pun bgi smua yg perlu, 8 jenis. Dia cp. U masuk ward je la. Crw betst apa. Itgk penat sgt ni pucaat. Aku ckp, xpa dr billy. Dr azira pun pesan gitu, masuk ward bila u penat sgt k. skrg balik, rehat. Waktu tu, aku fkir nak cuba kat umah ja. Ikut btul2.Ada satu ketika, lepas merayu mcm org gila nak jumpa ustaz jab kat pak aku, suruh cpt, aku hairan , aku smbahyg duduk atas kerusi sebelah dia, dia masbuk, aku pun sama. Yg paling aku tak tahan, kan kaki badan berat gila. Bila qamat, pak aku keluaq jegil, marah sbab x ambil air pastu dah habis solat, dia keluar. Aku pelik la. Time tu, aku mmg rasa nak gila tak sabar nak belah dari saf dan jumpa dia. Aku x penahrasa tgh stress gila. Bdan berat, blur, xleh tidoq mlm tdi, kaki bengkak, air bisa gila, kena papah, muka pucat, dll. Mmmg seksa gila.. waktu tu,kami berjemaah kat usurau dia. Tiba2 aku rasa nak pitam. kami x sempat jumpa dia sebab geng pondok, diketuai ustaz jab dipangggil solat jenazah di mana ntah. jauh la. pas asaq baru siap. Pak aku silap set. Haihz.bayangkan, condition aku camtu, smua x jadi sbab pak aku silap. Dlm kereta, aku nangis oooooooooooooo. Aku minum apa jenis air pun semua jadi penat. Dada berombak. Aku rasa, takkkan kot dah smpai masa.. Mata jadi gela, berpinau aku pejam, xnak stress. Aku duk tengah kerat. Pejam mata utk relax. X jadi, makin penat. X larat ubah posisi. Ending dia, aku masuk hospital di kecemasan. Itu la permulaan 20 hari neraka di crw.
Lepas 20 hari, progress on off ( refer di topic lama ), aku minta AOF. X tahan.

Yang ni best. 3 jam pastu, aku collapse balik. Staff nurse snyum ja. Esok kena peril la. Ades.
ok lah. to be continue................

on: June 02, 2010, 12:27:39 PM



Sahaja, dll. Ini la kaki aku dan kahak yg aku maksudkan. Kahak tu byk oo. Bertakung kadang2. Tisu do umah aku. Haritu habis 5 kotak dlm sehari. sebab tu skrg ni, jimat skit, mak aku ltak tisu dan cari bekas. Air bisa lak, laju x laju, terpaksa buang cara kapas, cuci dan balut luks. so banyak la kain2 buruk, tuala2, kain pelikat yang digunakan, tau dak kitchen tisu? berapa gulung besar pun. paling lama 2 hari. ok gmbar


mak aku kata, x baik buka aib kat smua org. aku kata, fkir perubatan, medical nya side.

brb.

on: May 31, 2010, 03:30:36 PM

Alhamdulilah... Allah dan Rasul Ada. Allah takkan aniaya hamba dia...

Baru perasan...................... Sampai hati ko sahaja......

KO baca tajuk topik................. Aku mcm kata aku salahkan Allah dan Rasul, tapi padahal akuyang x jaga makan..............

Aku yang aniaya diri aku sendiri.. Semu salah aku.... KEnapa nak salah Allah dan Rasul.... AKu yang gemuk, x jaga life.
Tak exercise. Mesti la semua sakit mai. Makan x jaga, tido x cukup kan.... Takp2. Mcm2 lagi kan. xpa.

Aku tau aku suka main game, dll..................... Kenapa ko hina dan buat aku camni bro.. Aku bukan minta simpati aku nak kongsi saja..

Tapi x pa... Allah ada. AKu lebih tahu niat ko.. KO ilmu tinggi.. Minta maaf bro kalau aku susahkan ko. asssalamualaikum.


Aku betul3 kecewa...

on: May 31, 2010, 03:25:10 PM

Sahaja, minta maaf. Diagnosis ko dan lain2 salah.

Aku bagi hint skit :

Sakit jantung,atau ccfailure tidak ada kaitan dgn air bisa, lagipun ni bawah lutut saja.


nanti aku tulis lagi bila aku dah sihat. aku mengantuk sgt. assalamualaikum. tapi yg pasti, diagnosis dulu mmg salah. pakar pun salah diagnosis. aku mana ada jangkitan jantung. penant ja 14 hari duk ward 1st time dulu masuk antibiotik tiap2 hari. haiz.k salam,
Kaki bengkak selama 20 hari, ubat x jalan.
Kenapa bila minum air ustaz yg aku pi, terus badan jadi ringan, terus muntah, kahak ketul2 dan darah.
Tak payah tunggu lama, dia terus muntah.

Kaki bengkak selama 20 hari, ubat x jalan.
Kenapa bila minum air ustaz yg aku pi, terus badan jadi ringan, terus muntah, kahak ketul2 dan darah.
Tak payah tunggu lama, dia terus muntah.

Diagnosis ko dan yang lain2 dulu mmg salah bro. Jauh dari benar.
Nanti aku explain kenapa. Bukan aku nak jadi rude, tapi betul. Apa yg aku rasa x sama.
Pakai HSB pun salah diagnosis aku 1st time. Ketua Kardio, Dr Rahim o.
Dia kata aku jangkitan di jantung, Depa ingat aku hisap dadah. Tu ja punca dia ckp.

AKu duk hospital 14 hari. Setiap 3 jam masuk antibiotic. Mcm org gila.
Ntah2 salah. Ubat 6 bulan kat umah. X sedap. Imagine pahit. Tapi mcm racun badan aku saja.

Nanti la aku cerita. Aku mengantuk. Salam. Yang penting, tekaan kau mmg salah bro.

Jgn kecik hati bro dgn org sakit. Mmg emo skit. Nanti aku belanja .. iNsyallah.
Assalamualaikum smua.aaa

on: May 31, 2010, 02:39:36 PM

Tak ada apa2 niat, cuma dgn kuasa Allah, 3 kali jumpa saja, perubahan sangat ketara.

Kuasa Allah kan, dahsyat bila dia perkenankan. SUbhanallah.

Ustaz kata, nanti baik la tu, Boleh pi keja.

Dia nak pi Makkah esok. Aku minta dia tolong doakan aku, Dia kata Insyallah.


Jumpa lagi semua, tERIMA KASIH KAT SEMUA YANG X PUTUS2 DOA KAN AKUL.
BANG COMEI, BATARA, YG PI CARI UBAT SMPAI PAHANG, KUARER. MAKASIH SEMUA.

TUHAN SAJA BALAS JASA HAMPA.

on: May 31, 2010, 02:35:56 PM

Semua ni kifarah aku. Aku redha. biggrin5

Progress aku semakin bagus.

Dah boleh tido malam.

Aku berubat dgn sorang ustaz pondok relax saja.

Banyak perubahan. Nanti aku cerita kat hampa. Subhanallah, kuasa Allah x ada bandingan la dgn apa2 ilmu. Yg penting usaha, jgn putus asa, tawakkal. Insyaallah,

Assalamualaikum.

on: May 23, 2010, 09:14:02 AM

camni lah tok sombong / tujuh7.

aku dulu sbenarnya nak jadi mcm org yg berani dgn kau. champion, x takut dgn sapa. aku cabar sini sana, padahal kdang2 aku risau gak.
aku mengaku.tapi, lepas apa yg aku alami 20 hari lepas, aku rasa smua tu BULLSHIT. aku tringat zaman aku berlagak gila,
zaman hiburan, zaman senang, dsb.
aku menangis dan insaf. rupanya2 tu smua karut saja.

aku dah x ada perasaan utk ilmu apa jenis pun, aku dah x nak fikir. aku jadi malu gila..

ko tau sebab apa?

sebab bila ko sakit, dugaan, ilmu apa pun, l,mai dengan ujian Alllah, korang tahu lah langit tu tinggi ka rendah. jalan atas air, kebal, dan apa pun x bantu. so x payah la nak compare dgn ulama, wali dulu2. zaman kita lain.
sebelum aku admit di CRW aku bagi makan 80 anak yatim di PERKIM, dgn harapan Tuhan sembuhkan aku dan bagi aku keampunan.

aku cuma nak taubat btul2 dan ikut jalan Islam yg btul. jadi org Islam, Muslim biasa. ada family, pi masjid kalau free, derma kalau ada duit dsb.

Tuhan duga aku snang saja. hari sblum aku bagi makan anak2 yatim, aku dah ada dlm CRW. so xdak sapa handle. nasibla ayah aku sempat.

Tuhan duga aku lagi, dia bagi lagi ujian yg aku sbut kat atas tadi. Yg paling penting, kalimah paling sesuai waktu ang tenat,

"La ila ha illa anta, subhanaka inni kuntu minazzalimin."

La ila ha illa Allah"

Allah, selawat.

Tu pun, Tuhan dug aku lagi... Tak berkesan apa2 pun kdang2. kat sini la Iblis syaitan suka, dtg bisikan, Tuhan dah x ampun kan hang, kalimah ni bukan jadi, dsb. dia nak bagi hang putus asa. Aku nak clear siap2.

TAK PAYAH LA NANTI SAPA2 MASUK KOMEN PASAL TAK JADI SEBAB BERGANTUNG PADA AYAT, BUKAN ALLAH DSB. HAMPA TAK RASA, SO TAK PAYAH TUNJUK PANDAI.

Ayah aku bawa air zamzam, air yassin, air syifa, air selawat, dsb. semua x jad i gak.

aku pakai smua jenis hikmat, tapi x jalan.

aku btul2 bingung gila. kadang2 menangis, sebab apa hebat sgt ujian ni.

akku xnak la compare dgn pesakit2 lain, kanser, dsb, aku crita ni atas pengalaman saja.

macam mlm tadi, lepas tulis forum, aku nkk tido. mmg semangat sbab aku dah ngantuk gila.

baring dlm 1 minit, tiba2 batuk sampai hilang nafas. mcm nak nangis saja. sbab aku nak rehat sgt2.. aku cakap, ya Allah, berilah aku keampunan, aku hamba Mu yg lemah, aku nak rehat kejap saja.. tolong la bantu aku. laila ha illa ant subhhanaka inni kuntu minal zalimin.

last2, aku x sedar bila aku terlelap.

aku terjaga kul 6 pagi tadi, fresh gila, Tuhan saja yg tau. leh tido sekejap pas 20 hari.

kesimpulanya, bergantung la kat Allah dan Rasul sentiasa, sementara korang ada peluang time2 sihat ni. dengan harapan, Tuhan akan bantu korang asap bila korang ada musibah.

so tujuh7, aku minta maaf atas kata2 aku, dsb sblum ni. aku xdak perasaan nak cari pasal dsb.

tapi, bila dah jadi camni, aku dah x takut apa2. sebab perasaan sakit ni dan dugaan ni, lebih menakutkan dari apa2.

sekian....

p/s: matp, aku dah rasa dan masih rasa..

on: May 23, 2010, 12:17:34 AM

Salam.

I'm bek. Smoga kawan2 smua sihat sejahtera, buangkan tabiat merokok dan amalkan hidup yang sihat demi masa depan yg indah iaitu 20-30 yg akan dtg. Bak kata doc pakar CRW di HSB, Alor Setar - hukuman kpd perokok selalu nya lambat - warga emas la. kecuali bagi perokok muda yg amalkan gaya hidup merokok + gaya hidup berbahaya - makan x jaga, tidur x cukup, no exercise dan sebagainya.
Aku discharged 2 hari lepas dan teman yg sama-sama keluar dgn aku adalah seorang pakcik berumur 62 thn. Last quantity yg dia hisap, 120 btg. Mmg champion. Mcm mana dia admitted ke ward?

Anak dia ckp, tgh relax waktu ptg, jln sikit, terus jatuh, koma. Dimasukkan ke CCU ( Cardio Care Unit ) selama 17 hari sebelum sedarkan diri. Kenapa lama sgt? Blood Pressure sgt sgt rendah. Sebanyak 4-5 mesin IV digunakan untuk menyalurkan ubat dlm tempoh 17 hari. 24 jam k. Selepas hari ke 17, dia dipindahkan ke CRW ( Cardio Rehabilitation Ward ) selama 3 hari lagi. Lepas progress bgus, dia kluar sama dgn aku. Imagine 17 hari atas katil SAHAJA, xleh pi mana. Pakai pampers. Dia mcm nak menangis bila mesin terakhir di cabut.

Moral of the story, anak sulung dia x pernah tinggal dia dlm 20 hari tu. Pagi, lpas buat breakfast, trus pi keja kejap. Pastu balik awal, jaga ayah dia balik. Setiap malam, anak dia akan baca Yassin, berdoa di 7 mubin utk ayah dia, dan tidur atas kerusi sambil pegang tangan ayah dia. Dia yg ajar aku bab 7 tmpat mubin tu dan Salamun qaulan min rabbil rahim.
Selama aku di CRW ( 1st admitted bulan Januari 2010 ), kebanyakan kes jantung berpunca dari 3-4 perkara saja :

Valve ( injap problem ) – akibatkan jantung lemah. Bila lemah, air masuk. Bila air masuk, jadi SOB ( sesak nafas ). Dan dapat lah title CCF – CardiovascularFailure. Orang CCF kena control AIR, paling penting. Simptom, kaki bengkak, batuk gila2, tidur kena 3-4 bantal, xleh mengiring, nanti batuk sebab air ke paru2, jantung, dsb. Itu pengalaman aku yg x tido selama 2-3 bulan. Reason dia senang, phobia dan sangt tak selesa. Injap selalunya semulajadi dari kecik. Mcm aku special case skit.

Pemakanan – yg selalunya ada kaitan dgn kolestrol yg sgt tinggi, kencing manis, dsb. Saluran tersumbat, dan sebabkan heart attack. Contoh, ada sorang bro yang baru lepas buat Enjo untuk 3 saluran jantung yg tersumbat. Badan dia kemas gila, hari2 sukan walaupun dia dah 43, tpi Nampak mcm 30 an saja. Dia pun hairan, kenapa dia kena. Ais x penah minum, air gas sgt pantang, kari dll. Ulam x payah crita la. Tpi dia ada 1 habit. Makan pulut hari2 – durian, ikan kering, dll. SETIAP hari k. Dia senyum je la.

Sama gak mcm Dato Omar Din ( Silat apa ntah ), berpeluh setiap hari, makan ulam yg anak murid dia akan bawa, dll. Dia pun hairan. Last2, bocor rahsia the tarik 12 gelas setiap hari. Kantoi di IJN. Heh. Dia ckp mmg dia amalkan dari remaja. Heh.

Merokok – sebabkan saluran jantung jadi sempit dan keras, tak boleh kembang kuncup, darah x jalan, kena serangan. Sama gak, buat Enjo, masuk belon, ambil urat dipaha, dsb.
Tu je lah dulu, yg lain2 aku malas nak taip lagi sebab aku pun tgh batuk teruk ni.



MORAL OF THE STORY
Sekiranya anda ada amalkan semua di atas, sila cari isteri / suami yg betul2
betul2 yg betul2 betul2 yg betul2 betul2 yg betul2 betul2 yg betul2 betul2 yg betul2 betul2 yg betul2
betul2 yg betul2 betul2 SAYANGKAN anda. Doa semoga dpt ibu-bapa yang baik dan tabah seperti parents aku. Dtg lepas subuh, tghari dan petang. Aku suruh balik, x payah temankan aku sebab aku patient paling muda dan semua ok, boleh bangun jalan.

Banyak perokok yang kurang ajar – “ mampus la, aku yg bayar duit. Ini hidup aku, aku ada petua, dsb.”
Tapi, bila something happen, yg susah hati bukan saja korang tpi org tersayang kalau ada.

Mcm2 ragam aku tgk. Ada yg anak x dtg langsung, bapak meraung malam2 dahaga. Mmg la ada staff nurse, tpi kalau dah 2-3 minggu duduk, sapa larat? Reason anak dia – TAK DAPAT CUTI.

Ada suami bingung – kena cari RM10k utk beli Peacemaker utk jantung isteri dia. Dia ada 3 pilihan – RM10k, RM7k dan FREE. Yang free tu diambil dari patient yg dah mati. Tapi yg free tu selalunya patient yg dah tua sgt2, x ada waris. Ketua Cardio, Dr Rahim ckp, jgn cari along plak. Suami dia ckp, kalau terpaksa, kena la. Sampai aku dah keluar, bini dia masih di ward, duit x cukup lagi. Aku respek suami dia, dtg mlm lepas keja, teman isteri, suap makan, bancuh Milo, basuh berak kencing, pakaikan pampers sebab isteri dia malu dgn PPK dan staff nurse. Dia tido atas lantai. Esok, pagi2 buat breakfast, dia pi keja. Itu rutin dia setiap hari.

Ada makcik tu, dah 20 kali lebih teman suami dia ke CRW. Dah biasa keluar masuk. Tapi muka asyik senyum situ lah. Yang sorang lagi makcik pun sama. Suami dia pun CCF gak. “Nak buat mcm mana adik oiii. Minum takmau pantang langsung. Asyik janji saja dgn doctor. Sesak nafas, masuk la balik.” Sambil dua-dua duk senyum.

Aku rapat dgn pakcik ni sebab dia nak kahwinkan aku dgn adik menantu dia – staff nurse yg baru dpt tukar ke alor setar. Aku gelak je la. Yang best, nasihat dia la :

“Adik muda lagi, minum jerik sikit saja, bagi rasa. Kena jaga air.”

Yg baru ni dia masuk, dia cerita :

“ Yang pakcik kena kali ni, pakcik bangun tidoq, nak pi kencing. Buka peti ais, ada air masak. Air besaq tongkoi dlm jag tu. Pakcik langgah waktu nak pi tandas, waktu balik. Ayaq masuk paru2 teruih esok tu. Haihz.”

Aku gelak je la. Kami geng CCF mmg kena control fluid. Kenapa fluid, bukan air minum saja?

Semua benda cecair - Sup, sumi, nata de coco, dadih, air dlm buah, air minum,kari, tu semua kena kira. Mcm aku, tahap kena control, kurang 800ml per day. -.- Buah epal saja ok. Paling bahaya, buah lai, dsb.

Rawatan utk CCF – ubat tablet Digoxin ( kekalkan rate jantung ) dan pling penting Lasix / Fresumide ( buang air dlm paru2, jantung – elakkan penat, hilangkan bengkak kaki. ) Potassium – keluar dlm urine. So kena ganti balik dgn tablet lah. Potassium ni maintain kita nya kidney, cells, dll dlm badan dari effect ‘paksaan’ urine akibat makan Lasix.



Rekod aku, 10kg dlm masa 5 hari di CRW. Waktu nil ah aku excited gila. Aku x risau kalau kaki bengkak lepas discharged sebab Lasix leh support. Kadang2, lepas minum Lasix ni, kalau lama x makan, 11x pi tandas beb. Kalau nak cpt effect, aku tambah 2 tablet = 80mg. Kencing Lasix, selalunya warna putih. So aku dpt bezakan lah, berkesan ke tak. Tapi, semua tu berubah.

Lepas saja aku discharged, janji dgn doctor jaga air, dsb, aku bertahan 3-4 hari saja control. Lepas tu trus kembali ke habit lama. Kesan dia :

- Tak leh tido selama 2 bulan
- Pakai 5 bantal pun x jadi
- Boleh tido dkat2 subuh, pi keja letih
- Jadi pemarah, letih mengantuk
- Batuk berdarah sebab bleeding dlm saluran
- Dlm kereta, kalau buka aircond, msti batuk mcm org gila
- Makan apa pun, muntah balik
- Mood x ada
- Suka terlelap, terjaga sebab rasa benda tersekat
- Badan jadi panas

Time ni la banyak petua2 dari kawan tapi satu pun x menjadi. Mungkin bukan rasi dgn aku.
Kemuncak, aku dah x tahan. Aku terus ke kecemasan kul 12 tgh mlm, naik motor. Aku ckp kat parents aku, kalau dpt balik, senang la. Dan aku mmg suka nak motor. Hehehe. Waktu ini, Lasix ni dah x dak effect. Sebab tu aku risau. Tapi, time ni aku banyak fikir, takkan effect air Yassin 1000x tok ayah kot.

Waktu ni, aku duk 5 hari saja di CRW. Lepas tu aku minta AOR ( Admitted On Risk kot ). Aku salahkan test ECHO yg lambat, aku nak pi buat kat KMC, PMC CRW lambat lepaskan. Ubat salah bagi, sebab aku penat. apa2 tanggung sendiri. Waktu nak balik tu, aku bagi milo hospital yg mesin. Sampai umah, minum gak. Kul 8 mlm, SOB – dada rasa ketat. Duduk pun jadi penat, dada berombak.

Semua adik2 aku, kakak2 aku urut depan belakang, dada, mak aku menangis, ayah aku aku dah x keruan. Letak Vics. Mak kau kata, kalau sayang kan dia, jom hospital balik, aku x mau. Aku dah terkulai. Last2 aku mengalah. Aku ckp, dah ok kot. Aku ckp dgn mak aku, jom pi klinik, minta oksigen. Call klinik Wan Zohdi, dia ckp ada. Sampai2 saja, Kinik tgk kes kardio, terus dia x berani ambil. Dia ingat asma. So, aku decide pi kecemasan Hospital Lama Alor Setar. Sampai sana, badan jadi berat sgt. Depa masukkan Lasix sambil bagi oksigen. X jadi apa. Malu beb, sebab dah mcm nak mati, kami pun balik Kecemasan HSAB.

Semua dah kenal aku, baru 5 jam kan. Pastu terus naik CRW balik. Stafff nurse senyum jela. Aku ingat aku dah selamat. Aku upah guard cari air sirap, air kotak. Aku minum kul 2-3 pagi. Esok pagi adalah neraka.

Walaupun pakai mask oksigen, dada still berombak, penat. Nafas tak boleh. Depa suruh aku baring, dengan oksigen x berkesan, kena baring, batuk, kahak x keluar. Hati jadi gundah. Nafas tak puas. Mcm2 aku fikir. Aku bangun, buka tingkap, hirup udara, x jadi apa. Aku jolok lidah, muntah air. Ingatkan ok, lagi teruk. Aku dah nak pitam. Mak aku urut belakang lama, baru lega sikit. Aku janji dgn dia, x curi2 minum dah. Dlm keadaan ni, kalau jantung yg lemah, tpi dah sgt lemah, dia boleh collapse dan mati terus.

Lepas dah lama skit, depa tambah DOS Lasix. Bila dah ok, mlm tu aku curi2 minum lagi. Aku minum ais, air sejuk, milo, semua sekali teguk tau, baru puas. Nafsu minum aku mmg gila. Esok pagi tu la yang paling best.

Aku x leh nafas, dada ketat, aku hentak kepala kat cermin, nak dptkan perhatian pakar,oksigen x dak apa effect. Yang staff nurse duk ckp SPO2 ok. Bila pakar dtg, aku merayu,x malu dah, pegang tangan dia, do something.

Dia ckp ok2, sabar2. Increase Frusimide / Lasix 60TDS Infusion, use IV non-stop. Give more Digoxin, Pottasium. And give him some Morphine, he look very very tired. Pasang kondom sekali, so kita leh sukat urine dan sya xnak dia byk bergerak.

Mmg la tired, di CRW aku mmg x leh tido langsung. Walaupun letih. Kaki sakit, makan air. Makan dak, asyik dan sanggup tkar dgn air. Lagipun, kalau makan sikit, dah rasa tercekik. Bibir pecah sebab sejuk sgt.

Apa pun, mmg kena baring. Seksa gila. Nafas tak boleh, dgn batuk, dsb. Lepas kena Morphine, baru aku leh tido dan bertenang. Lepas tido, bila bangun jadi lentok. Ckp. Mata pejam.

Dipendekkan cerita, aku mmg menderita gila di CRW. Kidney dah mula ada problem. Nafas dah x macam biasa, penah satu ketika, aku berdoa mcm2, mminta kawan sebab tak selesa gila.

AbnormalSuam suruh makan betik, Tok Belagak reply “ Aik, muda2 dah sakit jantung?”, Forumer wanita “ U banyaak bersukan ke skrg smpai minum air banyak ni?”.

Aku rasa mcm nak terjun tingkap, dlm jawapan dpt jawapan camtu tgh kritikan. -.- Tapi, aku rasa depa tgh busy kot. Dan selepas tu, aku rasa kita sebenarnya bergantung pada Allah sahaja.

Dlm tempoh tu gak, kaki aku mula pecah, keluar air bisa, kadang2 terberak, terkencing. Kencing sakit gila sebab pakai tiub. Aku suruh cabut sebab tak tahan. Lepas cabut, bila hampa kencing,keluar darah, kena teran sebab sakit gila, memercik, senang terkencing atas katil, x leh control sebab sebelum dia ada beg utk ukur jumlah air.

Di CRW gak, tiba2 aku demam, jadi sejuk gila, dahaga setiap masa, sentiasa penat, taklhe tidoq malam tu dah biasa., letih x payah cerita. Berat aku naik turun, x ada progress. Sebab tu aku x leh keluar. Itu belum kasuk, bekas kencing tertumpah, badan sakit, kaki berat, bengkak an. Aku jadi letih gila di CRW. Aku jadi pemarah. Aku putus dgn awek aku sebab aku x reply msg sapa2. Kadang2, ayah aku x sempat dtg. Aku dahaga satu mlm, mulut kering. Mmiinum skit habis2. Esok berat naikk lagi. Rasa nak terkentut, tpi cirit. Habis kotor. Mulut ulser terus. Makan pedih. Malam2 aku gi curi air staff nurse, curi air sejuk, curi air guard, dsb.

Aku jadi gila dgn air. Aku dah x tau nak buat apa. Kesian kat mak aku bila aku penat. Tapi aku mmg x leh control. Penah sekali, aku minum seteguk terus air kota, air marigold, air barli, air the bunga, dsb. Aku jadi taksub. Aku curia is ketui, curi bali dlm peti ais. Curi jeruk la. Mcm2 lagi. Aku dah jadi mcm gila dgn air. Aku jlan slow gila sebab sakit. Kaki bengkak, kasut dah x muat, kaki makan air, pecah berdarah, bernanah. Dia jadi keras, teganag, kasar. Tidur tak payah ckp la, x ada dlm kamus. Biskut x makan, nanti pedih gila. Kencing sakit gila, nak menangis sebab dia tekan slur kencing. Aku berdoa, ya Allah berat sgt ujian engkau. Beri aku ketabahan. Penah sekali. Aku dah rdy dgn tray makan, rasa mcm nak kentut, sekali cirit. Aku mcm nak mn=enangis, x ada sapa nak tolong. X sempat ke toilet, kencing berterabur. Aku jadi murung dan stress. Bila nak tidur, aku batuk2 berdarah. Mcm2 lagi la. Sesak nafas. Pastu ada jangkitan kat kaki. Jalan sikit penat. Berat badan turun, tapi kaki bengkak. Bukan buah pinggang nya sebab. Ketagihan aku pada air, org takut. Kadang2 aku nak rehat atas kerusi, sandaq sat, tiba2 batuk mcm org gila. Rupanya air dlm paru2 dah ada skit. Tangan aku tak larat drip dah, darah tiap2 hari ambik. Aku makan epal, mlm tu trus pennat. Yang aku pelik, penant2 aku pun aku masih curi minum air. Aku mcm x kisah. Badan aku sentiasa panas. Aku minum airpaip,ada sekali tu, aku order sumi. Konon nak makan sikit2. Sekali makan 18 trus. Esok jammed. Aku kata dlm hati, aku mati di ward la kot. Ada sekali tu, aku puasa minum air, minum time makan nubat saja. Mulut pecah dah berdarah. Aku kulum dgn air saja, bagi rasa aku buang ludah balik. tapi berat x turun. Moral aku down gila.

Aku x penah jadi camni. Aku minum ais mcm org gila. Tak hirau apa2. Aku gaduh dgn gard yg jaga, aku minta rasa air skit. Dia ckp x leh, staff nurse x bagi. Aku tungggu 4 jam beb nak rasa air sejuk. Aku sepak tong sampah, 2 org dtg. Dia ckp hang ni kenapa sepak2. Aku tunjuk btul2 kat muka dia, x puas hati jom. Aku dah lalu banyak benda. Angingat aku budak2. Terus dia diam. Progress aku x jadi apa sebab aku jadi ketagih air.

Skrg, aku dah dirumah. Kelmarin aku gi jumpa bomoh. Makcik gard tu ckp. Jom jumpa tok. Dia ckp tok kat aku kena buatan 2 perempuan yg layoq api kat gambaq aku. Sebab tu aku jadi minum air, panas. Sebelum smpai hati, kalau aku x do something aku akan mati.. aku pun pi jumpa tok tu. Rupa2nya tok sami hindu. Mlm tadi aku meracau, x leh pikiaq apa2. Aku jadi blank. Boleh fikir separuh saja. Aku x leh tau jawapan. Ya Allah, seksa ooo.. dia bagi soalan dlm otak, dia bagi jawpan tpi kitakleh tau apa tu. Kita jadi separuh fikir saja. Mcm ada tembok. Cakap sorang, nangis. Makin kita nak tahu, makin dia bercakap. Fikiran jadi x menentu smpai pagi. Sirih dan kunyit yg dia suruh guna, dia bagi mcm akad something.

Harini, aku pi jumpa tok guru pondok. Tapi dia x ada. Kebetulan ada meeting penting. Ayah aku kena kencing ja la. Pi umah ustazkadir, ustaz kadir di kl. Mcm2 dugaan, padahal aku gagahkan badan, dgn harpan nak tau jawapan. Kenapa aku jadi gila nafsu air melampau. Dengan air bisa x berhenti, luka makin sakit. Batuk panjang berdarah. Aku dah x jadi takut apa2 sebab sakit. Mcm skrg ni, aku nafas, penat. Aku jadi phobia nan ktidoq, nanti nafas jadi pendek.

Depa cakap pasal disiplin dgn aku, tpi sia2 lah. Aku bayar rm50 utk secawan air mango dari adik aku. Ada sekali tu, aku minum 4 plasstik air oren semalam, kul 4 pagi dgn sejuk. Pastu aku muntah teruk. Batuk darah. Padahal tu baru lepas discharged. Aku mmg btul2 x leh control.

Aku nak hidup mcm biasa saja. Masa tidur aku sgt banyak, tpi 1 pun x terlelap.

Aku dah blank.

---------------------------------------------------


++ AKU tiada niat langsung nak memburukkan sesiapa di sini. Tapi inilah antara kekata sahabatku yang baru sehari pergi menemui Khaliq-Nya [Khaliq kita jua]. Aku dah tak sanggup nak salin semula hari akhir arwah sebelum pemergiannya pada 15 June [selasa], lebih kurang jam 5 petang [mengikut info rerakan akrabku]. Al-Fatihah buatmu sahabat, ini saja yang mampu aku berikan. Aku masih lagi dalam keadaan terkejut yang amat sangat tapi itulah jalan buatnya. Semoga roh arwah dicucuri rahmat. Ya Allah, ampunkanlah segala dosa yang aku [kami] pernah lakukan; sama ada dalam sedar atau tanpa sedar. Tutupilah aibku [kami] yang boleh menjatuhkan maruahku, Ya Allah. Allahumma Ya Rabbi, kepadamu aku [kami] memohon; dan daripada-Mu datang segala ketentuan; Matikanlah aku [kami] dalam ketentuan yang baik [Khusnul Khotimah]. Amin Ya Rabbal 'Alamin...

Aku yang camping: Ampuan Awang

0 comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
      faceblog © 2013 · re-designed by J. KingRaja           About · Advertising · Create a Page · Developers · Careers · Privacy · Terms · Faceblog Creator · Back to Top