ini bukan facebook

Jiwa Online
Pemilik Blog: Ampuan Awang  Berkhidmat dalam: Kerajaan Malaysia (Tukang Kebun). Mana tinggal? Di Kepala Batu, Antartika Edit Profile
  Post To: anyone or anywhere  

Tun M: Rakyat Nak Tahu $$ Negara Hilang Ke mana?

‎#TIDAK WAJAR MINTA TOLONG DR. MAHATHIR

Oleh: Tun M

1. Saya tidak tawar untuk menolong sesiapa untuk mengatasi apa-apa masalah.

2. Dalam blog saya, saya tidak menuduh Dato Seri Najib melakukan apa-apa jenayah. Itu boleh ditentukan jika polis dapat membuat siasatan. Yang saya pohon ialah jawapan kepada soalan-soalan yang disuarakan oleh ramai rakyat.

3. Saya akui dimasa saya juga ada kehilangan wang negara. Tetapi rakyat dan dunia tahu bagaimana wang ini hilang. Kerugian yang dialami oleh Perwaja diketahui. Demikian juga dengan salah urus Bank Bumiputra oleh pengurusannya. Maminco rugi kerana London Metal Exchange memutuskan bahawa bijih timah yang dijual mengikut perjanjian jual beli yang sah tidak perlu ditunaikan dengan membekal logam berkenaan kepada pembeli. Ini diputuskan untuk menyelamat penjual yang tidak ada timah. Malaysia sebagai pembeli mengalami kerugian.

4. Saya ingin penerangan berkenaan bagaimana Konsortium Perkapalan dan Forex merugikan Kerajaan dan bagaimana saya terlibat dalam perkara ini.

5. Yang nyata ialah negara tahu dimana pergi wang yang dilabur semasa saya. Dalam perniagaan adakala untung, adakala rugi. Yang tidak boleh diterima ialah duit itu hilang tanpa diketahui kemana.

6. Hari ini nilai Ringgit jatuh sebanyak 70 sen. Tiap satu Ringgit jatuhnya matawang kita, negara, Kerajaan dan rakyat kerugian berbillion. Kejatuhan sebanyak 70 sen pun merugikan berbillion Ringgit juga.

7. Tetapi apabila Ringgit diselamatkan dari penyangak matawang, berbillion Ringgit duit Kerajaan diselamatkan. Dan ramai peniaga yang muflis dan hampir muflis terselamat pada tahun 1998. Lupakan sahajalah peristiwa ini kerana ia berlaku dizaman saya.

8. Tetapi dalam kes 1MDB, tidak ada jawapan yang munasabah berkenaan 42 billion Ringgit yang dihutang. Kenapa bayar lebih 10% komisyen kepada Goldman Sachs hanya kerana menjual bond atau membuat pinjaman bagi Kerajaan. Kenapa faedah 5.9% dikenakan, satu faedah yang amat tinggi.

9. Disoal juga peranaan Jho Low. Siapa dianya yang diberi kepercayaan mengendali wang 1MDB berbillion-billion ringgit milik syarikat Kerajaan. Tidak ada persamaan antara Jho Low dengan Daim yang saya lantik sebagai Menteri.

10. Dimana datangnya ratusan million Ringgit untuk membeli bangunan-bangunan dan melabur dalam filem "The Wolf of Wall Street" oleh Riza Aziz, anak tiri Dato Seri Najib.

11. Saya bukan tuduh Dato Seri Najib. Saya bertanya beberapa soalan kerana hutang berbillion ini akan ditanggung akhirnya oleh rakyat. Jawapan tidak juga diberi oleh mereka yang mengecam saya selain daripada berkata saya punyai kepentingan atau saya juga buat kerja yang sama.

12. Apabila saya letak jawatan satu usaha dibuat untuk mendapat bukti saya lesapkan duit Kerajaan. Kalau hendak buat siasatan lagi, saya tidak ada halangan.

Dahulu sokong, kenapa tidak sekarang?

13. Pembaca portal "Free Malaysia Today", Izack Chin bertanya kenapa saya dahulu sokong Dato Seri Najib supaya mengganti Tun Abdullah. Pada masa itu Najib ternampak bersih. Sekarang ada syak wasangka dikalangan orang ramai yang tidak terjawab...

14. Sudah lapan tahun berlalu kenapa bangkit perkara ini? Ini bukan masalah lapan tahun dahulu. Yang saya soal ialah berkenaan masalah hari ini – masalah nyawa dua orang anggota polis yang dihukum bunuh. Amatlah tidak adil jika mereka dibunuh sedangkan mereka sebagai pegawai rendah polis hanya mengikut perintah.

15. Saya hanya tanya berkenaan siapa yang mengeluar perintah kepada Sirul dan rakannya.

Temasek and 1MDB

16. Salleh Said Kruak compares Low Taek Jho and my critic of him with the criticism against me regarding Ananda Krishan's involvement in Petronas and the appointment of my friend Daim Zainuddin as Finance Minister. I really do not see any similarity.

17. Ananda Krishnan bought the race course in Jalan Ampang. He could develop this prime land by himself. But he decided to sell one half share of the 100 acres land to Petronas and developed it together. Later he sold his tower to Petronas. What is wrong with that? Petronas made tons of money from the project.

18. There is no similarity at all between Temasek of Singapore and 1MDB. Temasek did not lose money but money borrowed by 1MDB has disappeared.

19. 1MDB is not excess fund belonging to the Government. 1MDB borrowed all its billions. Borrowed money cannot be regarded as wealth. So far the only asset owned by 1MDB are the pieces of land bought from the Government at a price very much below market price. They have been highly revalued. But until they are sold, they cannot be used to pay the 42 billion the 1MDB borrowed. They cannot even pay the interest.

20. As for the comment that it is unfair for me to ask Najib to step down as he was elected through democratic process, I would like to remind Datuk Jamal (Md Yunos) that Tun Abdullah was also elected but Najib was partly instrumental in asking him to step down.

21. With regard to my political agenda, what is wrong with that? A Prime Minister must be seen to be clean and able to explain and answer questions and to be good for the country. Najib cannot even answer and has not answered any question, beyond exercising elegant silence or saying the allegations are not true.

22. There is also an attempt to divert attention from my question by saying that I am siding with the opposition, even that I have become leader of the opposition.

23. If saying something that is similar to the opposition makes me aligned with the opposition, then Najib must be more with the opposition than me because he agreed with the opposition to abolish the ISA, the prevention of crime law and ignore the NEP. He also wanted to abolish the Sedition Act as demanded by the opposition. If UMNO did not object the Sedition Act would have been abolished. So is Najib a member of the opposition?

24. I am still an UMNO member. My disagreement is with the leader, not with the party. I criticised the leader, not the party. It is simply because I want to see the party win. It will not win if Najib is the leader.

25. I had great hopes when Najib took over from Abdullah.

26. But he did even worse than Abdullah, losing more badly in Selangor where he was the Head of UMNO. Thre are so many scandals surrounding him now. His popularity is now even lower than when he led the BN in 2013. In a number of constituencies the margins won by Barisan Nasional (BN) are very narrow.

27. Sabah and Sarawak, are now no longer safe, no longer BN's fixed deposits.

28. Is it too absurd to predict defeat for the BN in 2018.

29. As for my sons, if I had wanted them to succeed in politics I could have done so when I was Prime Minister. If they succeed it will be by their own effort. If the people don't like them they will not get this support.

#sumber: http://chedet.cc/?p=1632#more-1632

Sent from my BlackBerry 10 smartphone.

Permata Kehidupan: Wasiat Amirul Mu'minin, Ali bin Abi Talib

#kalampermata: alam terbentang menjadi guru (.)

"Kupersembahkan untukmu insan-insan budiman

Ketahuilah bahawa ...

Umur dunia sudah semakin tua
tingkah laku manusia sudah bermacam rupa
orang hanya mengejar bayang-bayang di padang gersang
dunia terus dikejar baik malam mahupun siang

Jarang manusia yang belajar dari pengalaman masa lalu
memperhatikan mereka-mereka yang sudah terbujur kaku
mereka hanya mengejar sesuatu yang berada di hadapan mata
walaupun harus cakar-mencakar seperti kehidupan serigala

Rasanya tidak ada ubat bagi kehidupan yang demikian ini
Kecuali harus kembali kepada nilai-nilai murni
justeru itu bagi orang-orang budiman,
dia tidak akan membiarkan hatinya dilanda kekosongan."

#wasiat amirul mu'minin, Ali Bin Abi Talib
#alfatihah teruntuk diri sendiri

Sent from my BlackBerry 10 smartphone.

Pesan Tok Guru Ismail Haji Kamus: Perihal Mazhab

‎Pesan Tok Guru Ismail Haji Kamus (2)

#mazhab: sedikit-sedikit itu salah, ini salah, kalau sudah semuanya salah, apa yang betul (?)

"TIMBUL masalah pasal apa nak bermazhab? Timbul juga. Zaman nabi tak ada. Betullah zaman nabi tak ada mazhab, nabi ada. Apa-apa masalah, tanya saja nabi. Tapi apabila umat Islam telahpun tersebar luas, maka ulama'-ulama' pun telah pergi jauh-jauh maka kita tak dapat nak merujuk kitab al-Quran, pasal kita tak pandai bahasa 'Arab. Nahu pun tak pandai. Ilmu balaghah pun tak pandai. Ilmu usul pun tak pandai. Usul feqah pun tak tahu, mustholah hadith pun tak mengaji.

Kita terpaksa ikut ulama'-ulama' yang pandai berkata. Kita ada paip di rumah, pakai sajalah. Tak payahlah nak cedok air kat Hulu Kelang tu. Kan susah punya kerja. Paip rumah dah ada, bukak sajala paip tu. Maknanya hukum-hukum dah siap ditulis oleh ulama' yang hafal Quran, hafal hadith, ilmu-ilmu semua siap dah ada. Kita, ilmu tak ada. Tak payahlah lagi kita nak cedok al-Quran, pasal bahasa 'Arab kita hanya pandai 'ana' 'anta' saja. Itupun kadang-kadang terbalik'. Nak buat macam mana?

"Ustaz,'ana nak ke mana?"

Mana aku tahu?

Begitulah ... (.)

~ Tok Guru Ismail Haji Kamus

#berkongsilah yang baik-baik untuk kebaikan selama hidup di dunia (...)

Sent from my BlackBerry 10 smartphone.
 
      faceblog © 2013 · re-designed by J. KingRaja           About · Advertising · Create a Page · Developers · Careers · Privacy · Terms · Faceblog Creator · Back to Top